Een saaie muur pimpen? Er zijn meer mogelijkheden dan alleen maar verf. De laatste jaren kun je er niet omheen: behang op de muren. Waar het jaren geleden nog als oubollig werd gezien is het de laatste jaren niet meer uit het interieur weg te denken. De mogelijkheden zijn on-ein-dig: van een botanisch behang tot een bakstenen behang en van een retro behang tot het printen van een foto op behang. Er zijn zoveel mogelijkheden hoe je behang kunt combineren in je interieur en als je het mij vraagt is niks te gek, want ook een druk behang kun je makkelijk combineren in je interieur! 

Als interieurstylist ben ik verzot op kleurrijk behang met patronen en ik vind het leuk om te laten zien hoe je dit kunt combineren. Aangezien ik vaak de vragen krijg: ‘’is dit niet een te drukke print? Hoe moet ik het behang combineren en is behangen moeilijk? Welke materialen heb je nodig? Heb je tips voor de leuke behangetjes?’’ besloot ik er een blog over te schrijven met al je vragen over behangen. Inmiddels heb ik namelijk zelf ook al wel wat metertjes behangen bij mij thuis! 

Welke soorten behang zijn er?

Wanneer je gaat behangen is het belangrijk dat je behang kiest wat geschikt is voor de ruimte. Er zijn veel soorten behang variërend van papierbehang tot vliesbehang en van textielbehang tot afwasbaar behang. Let bij het kiezen van de juiste behangsoort altijd op een aantal dingen: zoals in welke staat de muur is die je wilt behangen? Is deze glad, egaal of zijn er oneffenheden? Wil je afwasbaar behang voor bijvoorbeeld in de keuken? Ga je een muur behangen in een vochtige kamer? Wil je dit behang tijdelijk, bijvoorbeeld op een kinderkamer en wil je het binnen een paar jaar vervangen? Daar is papierbehang namelijk weer heel erg geschikt voor.

#tipvanfabies is dan ook altijd om je goed in te lezen op verschillende websites of zulke vragen te stellen in een speciaalzaak, bouwmarkt o.i.d. zodat zij met je mee kunnen kijken en je professioneel kunnen adviseren! 

Kantoor behangen met behang van Eijffinger en verf van Flexa
Moodboard van kleurstalen en behangstalen

Behang in je woonkamer

Of misschien eerst in je toilet, hal, overloop of bijkeuken? Wil je behang gaan toepassen in je huis, maar vindt je het toch wel spannend? Begin dan in een kleine ruimte zoals een hal, overloop, toilet of bijkeuken. In deze ruimtes ben je vaak korter, zo kun je eraan wennen en is de kans dat je erop uit gekeken raakt kleiner. Echter zul je zien dat een behang een super leuk effect kan hebben in een ruimte en je zo door wil gaan met behang in de woonkamer of eetkamer. In deze blog laat ik je zien hoe leuk het kan zijn om behang toe te voegen in onder andere je woonkamer, eetkamer, slaapkamer en kantoor.

De interieurontwerpen hieronder zijn  voorbeelden van hoe leuk behang een extra dimensie geeft aan je ruimte. Ga je voor een botanische of grafische print? En combineer je dit met een kleur die in het behang zit of ga je juist voor een totaal andere kleur erbij, zoals een paars plafond? 😉

Interieurontwerp woon-en eetkamer met behang van Arte
Interieurontwerp Douwe Egberts cafe in 's-Hertogenbosch.
Make over met de studio kleuren van Flexa

Behang patronen combineren

Hoe combineer je nou een (druk) behang in je interieur? Bij mijn eigen interieurontwerpen begin ik eerst altijd met het opdoen van inspiratie. Dit doe ik in interieurbladen, trendboeken, op Pinterest en Instagram, maar ook bij speciaalzaken. Bij speciaalzaken, in Den Bosch bij Ernes, hebben ze behangboeken waar je doorheen kan bladeren. Werkt véél beter dan scrollen op internet.

Zodra ik een keuze heb gemaakt wat voor behang ik wil (eclectisch, vintage, botanisch etc.) ga ik hier een kleur op de muur bij zoeken. Zelf heb ik als interieurstylist natuurlijk de luxe dat ik meerdere kleurenwaaiers heb om te kijken welke kleur bij het behang past, maar je kunt ook natuurlijk kleurstalen bij de bouwmarkt halen of kleurtesters online bestellen van Flexa bijvoorbeeld. Schilder de kleur even op een A4’tje en matchen maar! 

Wanneer je het lastig vindt om behang patronen te combineren met een kleur op de muur heb ik 3 tips voor je! 

 

Interieurontwerp nisje bij de eetkamer waar een botanisch behang gecombineerd is met naturel tinten.
Moodboard

#1 Kies een kleur uit het behang

De makkelijkste tip die ik je mee kan geven is om de kleur van de muurverf te halen uit de kleur van het behang. Zoek een kleurstaal die het dichtste in de buurt komt van de kleur van het behang en je hebt een mooie match.

Meerdere kleuren in je behang? Kies er dan eentje uit en laat de andere kleuren terug komen in  bijvoorbeeld je meubels en accessoires. Door kleuren in meerdere aspecten van je interieur terug te laten komen creëer je balans in een ruimte en geeft het je handvaten om je interieur in te richten.

#2 Contrasterende kleur 

Ben je wel een durfal en schrikt een drukke print jou totaal niet af? Dan kun je er ook voor kiezen om juist een totaal andere kleur naast het behang te doen, waardoor het behang er juist helemaal uitspringt. Je zult zien dat jouw behang dan als een eye catcher naar voren komt. 

Bij een interieurontwerp voor een kinderkamer heb ik gekozen om beide te doen. Op de muur een lief hartjes behang van de Kwantum. Het behang wordt letterlijk omarmd met de kleur Puur Helmgras , want zelfs het plafond werd meegeschilderd. Deze kleur sluit perfect aan bij de kleur van de hartjes in het behang. Daarnaast heb ik gekozen voor een fuchia kleur, 100% framboos voor een speels en vrolijk effect. Cute hè?

Kinderslaapkamer voor een meisje met een combinatie van behang en kleurrijke verf
Kinderslaapkamer voor een meisje met een combinatie van behang en kleurrijke verf

#3 Behang in sierlijsten

Wil je wel met behang experimenteren, maar ben je er nog niet klaar voor om een hele muur te behangen? Ga dan voor behang in sierlijsten. De sierlijsten omlijsten letterlijk jouw behang en zo maak je er een uniek kunstwerk van. Tof voor in de woonkamer achter de bank, maar bijvoorbeeld ook op een muur in de hal. Overigens hou ik er ook echt van om op behang gewoon nog kunstwerken, posters, wandaccessoires te hangen. Ga los! Nog een stapje voorzichtiger kan ook door te behangen op een MDF plaat, dan ben je flexibel en kun je ook nog eens aan twee kanten behangen wanneer je een andere sfeer wil! 

De foto hiernaast is beeldmateriaal van thenicestuffcollector. 

Behang in sierlijst
Behang op een plaat

fabies favorieten behangmerken

In mijn vak als interieurstylist ben ik dagelijks bezig met het zoeken naar de leukste behangetjes, kleurcombinaties, stoffen, materialen. Ik krijg dan ook vaak de vraag of ik tips heb voor leuke merken. U vraagt, wij draaien!

Paar van mijn favorieten behang merken zijn: Cole and Son, Arte, Eijffinger, Roomblush, Karwei, Graham & Brown, Creative Lab Amsterdam, Kek Amsterdam en Kwantum.

Ready? Set? Behangen maar?

Heb ik je overgehaald om te gaan behangen? Top! Toch nog hulp nodig met het samenstellen van een kleur-en materialenplan waarin we samen gaan kijken naar het combineren van behang, kleur, meubels in jouw interieur?

Wellicht is een interieuradvies aan huis, de interieurdate bij fabies, dan geschikt voor jou om binnen een paar uur tijd samen een moodboard voor jouw interieur te maken. 

Telefoon:

06 81 97 05 56

Email

info@fabies.nl

interieurstylist den bosch